Jakie są rodzaje płyt gazowych?

Antoni Kwapisz
07.02.2023

Płyty gazowe to wciąż popularne rozwiązanie w wielu kuchniach polskich domów. Doceniamy ich atrakcyjne ceny i niską awaryjność. Atutem płyt gazowych jest także ich niezależność od dostawy prądu. Z biegiem lat na rynku pojawiły się także nowe rodzaje płyt gazowych, dzięki czemu konsumenci mają jeszcze lepszą możliwość dopasowania idealnego produktu do własnych potrzeb i preferencji.

Tradycyjne płyty gazowe

Dobrze znane wszystkim płyty gazowe z wystającymi palnikami i rusztami to klasyka polskiej kuchni, która nadal ma wielu zwolenników. Mają regulację płomieni za pomocą pokręteł i zabezpieczenia odcinające dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia. Miłośnicy gotowania doceniają przyrządzanie potraw na „żywym ogniu”, uważając, że dzięki niemu jedzenie po prostu lepiej smakuje. Niekwestionowanym atutem tradycyjnych płyt gazowych jest możliwość opalania warzyw i owoców, na przykład cebuli używanej do gotowania rosołu, co nadaje zupie dodatkowych walorów smakowych. Aktualnie do wyboru są 3 rodzaje płyt gazowych z wystającymi palnikami:

  • Ze stali nierdzewnej – odporne na trwałe zanieczyszczenia i uszkodzenia mechaniczne, elegancko prezentują się w różnych wnętrzach.
  • Emaliowane – najtańsze, chętnie wybierane do kuchni urządzonych w stylu klasycznym.
  • Szklane – najefektowniej wyglądają w kuchniach o nowoczesnym, minimalistycznym wystroju.

Tradycyjne płyty gazowe mają jednak także swoje wady. Ze względu na wystające ruszty i palniki są po prostu trudniejsze w czyszczeniu. Łatwiej przypalają to, co rozleje się podczas gotowania.

Płyty gazowe bez płomieni

Stosunkowo nowy produkt na rynku stanowią płyty gazowe bez płomieni. W ich przypadku gaz jest spalany katalitycznie w temperaturze 800 stopni Celsjusza pod szkłem. Nie ma możliwości opalania żywności, jednak w zamian za to jest większa łatwość czyszczenia płyty. Płyty gazowe bez płomieni są jednolicie gładkie, bez żadnych wystających elementów, dzięki czemu ich mycie jest szybkie i efektywne. Ze względu na palniki katalityczne, które pracują cyklicznie, płyta gazowa bez płomieni charakteryzuje się do 50% mniejszym poborem gazu od tradycyjnej kuchenki gazowej. Produkuje od niej także mniej szkodliwego tlenku węgla. Pod wieloma względami płyty gazowe bez płomieni mają atuty płyt indukcyjnych:

  • minimalistyczny wygląd – idealny do nowoczesnych kuchni,
  • sterowanie dotykowe z dodatkowymi funkcjami, takimi jak blokada rodzicielska, minutnik, regulacja mocy,
  • timer
  • czy wskaźnik nagrzania,
  • zaawansowane systemy zabezpieczeń.

W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych płyty gazowe bez płomieni nie wymagają jednak używania specjalnych naczyń i charakteryzują się cichszą pracą.

Dodatkowe właściwości płyt gazowych

Płyty gazowe mogą mieć różną wielkość i kształt, co pozwala na dopasowanie ich do własnych potrzeb. Do wyboru pozostają płyty gazowe do zabudowy lub wolnostojące (turystyczne). Różnią się także liczbą palników. Najpopularniejsze to te 4-palnikowe, które mają palniki o różnej wielkości. W niektórych przypadkach dostępne są jednak także płyty 5- lub 6-palnikowe. Rzadko spotykane rodzaje płyt gazowych to te mieszane, które łączą gaz i indukcję lub halogen.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie