Integracja pracowników może przybierać różne formy. Coraz popularniejsze stają się wyjazdy integracyjne, ale organizacja kilkudniowego wyjazdu dla całego zespołu ciągnie za sobą duże koszty. Nieco tańszym, ale równie przyjemnym sposobem na aktywne spędzenie czasu w towarzystwie kolegów z pracy jest firmowy piknik. Dowiedz się jak zorganizować takie wydarzenie.
Ostatnimi laty organizacja eventów firmowych uległa dużej metamorfozie. Wyjazdy integracyjne nie ograniczają się już do wysłania pracowników do pierwszego lepszego hotelu za miastem, a pikniki firmowe to znacznie więcej niż grill, piwo i wata cukrowa dla dzieci. Skąd ta zmiana? Mądrze zorganizowany wyjazd lub piknik integracyjny przynosi po prostu realne korzyści. Relacje pomiędzy pracownikami ulegają zacieśnieniu, poznajemy wzajemnie swoje rodziny i mocniej identyfikujemy się z firmą. To chyba mocne dowody na to, że warto mocniej przyłożyć się do organizacji eventu?
Idealnym terminem na piknik firmowy są wakacje letnie. Wtedy pogoda zwykle dopisuje i zachęca do spędzania czasu w plenerze. Jest to też jednak sezon urlopowy, dlatego ustalenie optymalnego terminu będzie od Ciebie wymagać nieco zdolności logistycznych. Poinformuj pracowników o planowanej integracji i upewnij się, że w wybranym terminie zbyt wiele osób nie planuje wyjazdu. Oczywiście, nie ma możliwości, że znajdziesz termin odpowiadający absolutnie wszystkim, ale nie może dojść do sytuacji, że podczas planowanego eventu większość osób będzie na urlopie.
Jak wiadomo, polskie lato bywa bardzo kapryśne. Koniecznie musisz się więc zabezpieczyć na wypadek niepogody. Najlepiej byłoby, gdyby miejsce, które wybierzesz dysponowało krytą wiatą, gdzie będzie można się schować podczas niespodziewanego deszczu. Może to być np. drewniana chata grillowa podobna do tej, jaka znajduje się terenie podwarszawskiego ośrodka Rancho pod Bocianem – mieści się tam aż 350 osób, więc nawet jeśli zacznie padać, nie trzeba będzie odwoływać imprezy. Rancho dysponuje też altaną na bardziej kameralne eventy – położona tuż nad jeziorem chata rybaka jest w stanie pomieścić 100 osób.
Jedzenie w plenerze to sama przyjemność. Dobrze byłoby jednak, aby piknikowe menu nie kończyło się na daniach z grilla. Możecie zainspirować się modnymi ostatnio targami śniadaniowymi i zaprosić wystawców gastronomicznych, serwujących dania z kuchni całego świata, zamówić catering dietetyczny albo zaserwować dania typowe dla polskiej tradycyjnej kuchni np. świeże wędliny prosto z wędzarni czy swojski smalec.
Ustaliliśmy już, że piknik firmowy nie powinien kończyć na wspólnym biesiadowaniu. Zdecydowanie lepiej jest wykorzystać ten czas bardziej aktywnie. Możesz zorganizować rozgrywki sportowe, warsztaty kulinarne, zajęcia manualne albo spotkanie z autorytetem w jakiejś dziedzinie – możliwości jest mnóstwo. Zanim zdecydujesz się jednak na którąś z nich, upewnij się, że miejsce, w jakim odbędzie się event, dysponuje infrastrukturą do jego realizacji. Warto też przedyskutować z pracownikami planowane aktywności, żeby nie okazało się, że nikt nie chce brać udziału w integracji.