Regionalne przysmaki, które mogą inspirować do podróży po Polsce

Marek Szydełko
19.11.2024

Są różne „klucze” podróżowania. Najczęściej bierzemy pod uwagę atrakcje turystyczne czy walory krajobrazowe danego miejsca. Warto jednak spróbować czegoś innego: podróżowania szlakiem kulinarnym. W Polsce jest mnóstwo regionalnych przysmaków, które można odkryć, przy okazji poznając zupełnie nowe miejsca w naszym kraju. Oto kilka propozycji.

Kartacze

Kartacze są bardzo popularne na północnym-wschodzie naszego kraju, przede wszystkim na Suwalszczyźnie. Kartacze to duże kule ziemniaczanego ciasta, wypełnione mięsno-czosnkowym farszem, często serwowane ze skwarkami. Pycha!

Bliny żmudzkie

Całkiem podobne do klasycznych placków ziemniaczanych, natomiast bliny są dodatkowo wypełniane aromatycznym mięsem, grzybami lub serem i podawane ze śmietaną. Bardzo popularne m.in. w Sejnach i Puńsku.

Chłodnik litewski

Orzeźwiający chłodnik na bazie kefiru lub maślanki z dodatkiem botwinki i jajka na twardo, serwowany z ziemniakami. Chłodnik bez problemu znajdziemy w menu restauracji na północy i wschodzie naszego kraju.

Kwaśnica

Podstawa kuchni góralskiej, przede wszystkim podhalańskiej. Kwaśnica to typowa góralska zupa przygotowywana na kiszonej kapuście i mięsie, podawana z ziemniakami. Jest bardzo kwaśna i treściwa, co wynika z surowego klimatu gór.

Oscypek i bundz

To także specjały z południa naszego kraju, będące evergreenami kuchni podhalańskiej. Wędzone oscypki i delikatniejszy bundz to sery owcze, które mogą być zarówno przekąską, przystawką, jak i elementem dania głównego.

Rogale świętomarcińskie

Na koniec zabieramy Cię do Wielkopolski, a dokładnie do Poznania, który jest ojczyzną tych przepysznych rogali. Tradycyjnie wypieka się je na 11 listopada, kiedy to przypada Święto Marcina. Rogale są ciężkie, duże i wypełnione masą z białego maku oraz orzechów.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie