Smaki świata: SPAGHETTI ALLA CARBONARA. Popularne danie z kuchni włoskiej

Andrzej Winnicki
06.11.2015

MAKARON WĘGLARZY

Spaghetti alla carbonara to w dosłownym tłumaczeniu: makaron węglarzy. Jest to  kolejna włoska potrawa, która  - podobnie jak pizza - podbiła świat i osiągnęła znaczny poziom "awansu społecznego". Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, nadaje się znakomicie do wykorzystania na biwakach, kempingach, w schroniskach czy na pobytach w tzw. apartamentach z aneksem kuchennym.
Podstawowymi składnikami carbonary są pancetta, jajka, parmezan oraz czarny pieprz, ale często dodaje się też do niego śmietanę. Pancetta to włoski boczek, który po soleniu i doprawieniu, dojrzewa przez ok. 3 miesiące. 
W nowszych wersjach europejskich boczek zastępowany jest pokrojoną wieprzową podwędzaną kiełbasą, a włoski parmezan startym ostrym żółtym serem. Opcjonalnie można dodać czerwoną paprykę i dodatkowe przyprawy - słodką i ostrą paprykę, bazylię (jak w poniższym przepisie). Ponieważ jest to danie dosyć tłuste warto wzbogacić je posiekaną natką pietruszki lub koperkiem (albo jednym i drugim).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (porcja na 4 osoby):
paczka makaronu spaghetti (zwykle są to opakowania 400-gramowe);
250g boczku wędzonego;
100g parmezanu (może być starty ostry żółty ser);
3 jaja;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
1 czerwona papryka (opcjonalnie);
1/4 szklanki śmietany;
2-3 łyżki oliwy; 
przyprawy: sól,  pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia;
natka pietruszki lub koperek (opcjonalnie).
Przygotowanie
Boczek pokroić w kostkę i smażyć kilka minut w dosyć dużym i głębokim rondlu , dodać paprykę pokrojoną w paski, kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i poddusić na wolnym ogniu ok. 10 minut. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Po usmażeniu połączyć  z boczkiem i papryką. Ugotować spaghetti w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać szybko do gorącego boczku. Wymieszać i wyłączyć ogień pod rondlem. Jajka wymieszać ze śmietaną dodając przyprawy i zalać szybko tym sosem gorące spaghetti. Wymieszać aż zetnie się białko. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem i posiekaną pietruszką i / lub koperkiem.  Podawać gorące.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.