Bliny czyli naleśniki po rosyjsku
Bliny – to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, dawniej spożywane przed wielkim postem, w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą. Obecnie jada się je również w innych porach roku, bez związku z kalendarzem liturgicznym.
Bliny to nie tylko danie z kuchni rosyjskiej, to także element kultury ruskiej. W dawnej Rosji wystawiano bliny przed dom dla pielgrzymów i biednych ludzi. Podawano je na stypach, częstowano nimi matki po porodzie.
Tradycyjne bliny to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, czasem bardzo odległych od wersji tradycyjnej, z różnych rodzajów mąki.
Podawane są na wiele sposobów, od prostych – bez dodatków, poprze obiadowe - np. z gotowaną rybą, po deserowe i wytworne – ze śmietaną lub roztopioną czekoladą, z kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, z solonym i marynowanym śledziem, rybnymi sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, rybnymi pastami i sosami. Bliny można też podawać na słodko, z owocami, z dżemami, konfiturami, kremami. Ważne jest, by podawać je ciepłe, gdyż stygnąc szybko tężeją i stają się kruche (tym szybciej, im więcej w nich mąki gryczanej).
Choć tradycyjnie bliny przygotowywano z mąki gryczanej, obecnie wielu Rosjan nazywa blinami każdy rodzaj naleśników, czy po prostu placków, włączając w to określenie nawet placki ziemniaczane. To ostatnie ma zresztą dość proste wytłumaczenie, biorące się z bliskiego sąsiedztwa Żmudzi i tamtejszych tradycji kulinarnych. Bliny żmudzkie (taka nazwa przyjęła się na określenie tego dania) to bowiem właśnie placki ziemniaczane, choć o dość specyficznej recepturze.