Ryby w wigilijnej odsłonie – które gatunki przyrządzić na święta?

Mateusz Rąbalski
03.01.2023

Na wigilijnym stole niemal w każdym domu jest ryba przyrządzana nieraz na wiele różnorodnych sposobów. Choć ze świętami kojarzy się przede wszystkim słodkowodny karp, jeszcze kilkadziesiąt lat temu znacznie popularniejsze były inne gatunki ryb, np. sandacze, szczupaki, liny czy karasie. Teraz coraz częściej przygotowuje się również ryby pochodzące z odległych mórz. Które gatunki warto przyrządzić na święta?

Świąteczny karp

Karp tak mocno wpisał się w świąteczne menu, że przez wiele osób uznawany jest wręcz za danie tradycyjne, bez którego Wigilia nie może się obejść. Tymczasem swoją popularność zyskał dopiero w okresie powojennym, kiedy to ówczesne władze państwowe postawiły na masową hodowlę tej ryby ze względu na stosunkowo niską cenę, dużą odporność oraz łatwe przystosowanie do niemal każdych warunków.

Smażony na maśle karp w chrupiącej panierce to niewątpliwie najbardziej znana potrawa rybna, która trafia na wigilijny stół. Delikatne mięso ryby o charakterystycznym smaku wykorzystywane jest także do przygotowania innych świątecznych potraw, np. karpia zapiekanego w chrupiącym cieście lub karpia po żydowsku, czyli w galarecie z dodatkiem warzyw i jajek.

Pyszny pstrąg z pieca lub z patelni

Grillowany, zapiekany lub w aromatycznej marynacie czosnkowej – pstrąga można podać na wiele sposobów. Delikatne, szlachetne mięso doskonale łączy się z warzywami, ziołami i cytrusami. Pstrąg pieczony w folii w towarzystwie świeżych ziół jest doskonałą alternatywą dla panierowanych ryb smażonych na maśle lub w głębokim tłuszczu.

Wyśmienite śledziowe przystawki

Wykwintne sałatki i przystawki ze śledziami w roli głównej postawione na wigilijnym stole to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ta niewielka ryba słonowodna doskonale smakuje przyrządzona zarówno na słodko, jak i w pikantnym czy wytrawnym sosie. W buraczkach, z żurawiną, po kujawsku albo w śmietanie z dodatkiem posiekanego w kostkę kwaśnego jabłka… To tylko niektóre z mnóstwa propozycji na znakomitą śledziową przekąskę.

Wykwintny dorsz

Smażony lub pieczony dorsz smakuje rewelacyjnie. Jego śnieżnobiałe mięso jest również doskonałym składnikiem wielu świątecznych potraw serwowanych na ciepło. Na bazie dorsza zazwyczaj przygotowywane jest również typowo wigilijne danie – ryba po grecku – składające się ze smażonych filetów duszonych ze startymi warzywami.

Łososiowe przysmaki

Coraz częściej na świątecznym stole można znaleźć potrawy z łososia – ryby żyjącej w morzach i oceanach, wyróżniającej się smacznym, różowym mięsem. Filet z łososia doskonale smakuje zarówno po krótkim smażeniu na mocno rozgrzanej patelni, jak i zapiekany z warzywami lub w towarzystwie kremowych sosów. Z cienkich wędzonych na zimno plastrów łososiowych warto przygotować wyśmienite sałatki idealnie pasujące na świąteczną kolację.

Delikatny i soczysty halibut

Smażone w cienkiej panierce dzwonki z halibuta to znakomite danie na kolację wigilijną. Białe, soczyste mięso ma niemal kremową konsystencję i słynie z delikatności. Filety nie mają dużo ości, dlatego halibut świetnie sprawdza się nie tylko pod względem wyjątkowego smaku, ale także jako ryba niewymagająca żmudnego obierania podczas świątecznej uczty.

Dania z sandacza

Słodkowodne sandacze to jedne z niewielu gatunków ryb, które – choć żyją w dość mętnych wodach –po przyrządzeniu nie mają zapachu mułu (w przeciwieństwie do karpi). Sandacz jest ceniony za delikatne, białe i prawie pozbawione ości mięso o charakterystycznym lekko słodkim smaku. Na wigilijną wieczerzę można go przygotować w panierce z płatków migdałowych z dodatkiem białego sosu lub po kujawsku – w towarzystwie aromatycznej kapusty z grzybami.

Przepisy na wyjątkowe dania z ryb oraz porady i podpowiedzi, jak najlepiej przygotować potrawy wigilijne znajdziecie na blogu Przepisy.pl.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie