Wśród wielu elementów oferty hotelowej goście z reguły najbardziej cenią sobie możliwość zjedzenia śniadania w cenie noclegu. W końcu mało komu chciałoby się rano, w obcym mieście, szukać restauracji serwującej śniadania o bardzo wczesnej porze lub samodzielnie robić kanapki podczas urlopu. Warto przy tym zwrócić uwagę, że hotele oferują różne rodzaje śniadań, co powinno zostać wyraźnie zaznaczone w opisie. Aby uniknąć rozczarowania dobrze jest wcześniej sprawdzić, jakie śniadanie dostanie się w cenie.
Śniadania oferowane w hotelach najczęściej różnią się w zależności od tego, w jakim kraju działa obiekt i do kogo adresuje swoją ofertę. Można rozróżnić 4 podstawowe rodzaje śniadań:
Jeśli chcesz mieć pewność, że po śniadaniu w hotelu nie będziesz czuć głodu, poszukaj oferty pobytu składającej się ze śniadania w formie bufetu. Jest to najbardziej pożądana przez gości opcja, ponieważ takie śniadania z reguły są bardzo obfite i oferują duży wybór produktów – na ciepło, na zimno, dla wegetarian, dla dzieci.
Śniadania w formie bufetu zwykle składają się z wyboru serów i wędlin oraz dań gorących serwowanych w bemarach. Nikt nie ogranicza gościom ilości jedzenia, dlatego można się najeść do syta. Zabronione jest jedynie wynoszenie produktów poza restaurację.
Analizując opłacalność danej oferty pobytu warto więc zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj śniadania serwuje hotel. Czasami jest tak, że tańsza o kilkanaście złotych oferta zawiera śniadanie kontynentalne w wersji podstawowej, którym trudno jest się najeść, a tym bardziej znosić je przez kilka dni z rzędu.