Pobyt w hotelu zwykle możemy uzupełnić o opcję wyżywienia. Najczęściej wybierany wariant to B&B, czyli pokój ze śniadaniem. Niektóre hotele oferują jednak także pobyty z pełnym wyżywieniem HB, gdzie poza śniadaniem zostaniemy również zaproszeni na obiadokolację. Dlaczego warto się na to zdecydować? Kilka argumentów znajdziesz w naszym poradniku.
Bez wątpienia możliwość zjedzenia pełnoprawnego posiłku w hotelowej restauracji jest bardzo wygodna, szczególnie dla osób, które zatrzymały się w hotelu w celach biznesowych i nie mają ani czasu, ani ochoty na zwiedzanie lokalnych restauracji.
Choć pobyt w wariancie HB jest wyraźnie droższy niż z samym śniadaniem, to jednak może się okazać, że jest to rozwiązanie jak najbardziej opłacalne – szczególnie w dobie bardzo wysokich cen w restauracjach. Warto to policzyć przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Szczególnie dotyczy to hoteli dobrej klasy, o standardzie minimum trzech gwiazdek, w których można się spodziewać co najmniej przyzwoitej jakości serwowanych posiłków. Jeśli planujesz zatrzymać się w hotelu znanej sieci, to możesz wręcz założyć, że dania podawane na obiadokolacji będą naprawdę smaczne i w niczym nie będą odbiegać od tych zamówionych w dobrej restauracji.
To może być decydujący argument dla osób, które mają specyficzne preferencje żywieniowe lub specjalne potrzeby dietetyczne – na przykład alergików, wegetarian czy wegan. W hotelach zwykle możemy liczyć na bardzo duży wybór dań i mięsnych, i rybnych, i jarskich, dzięki czemu nie ryzykujemy, że wrócimy z pobytu głodni. Na ten aspekt uwagę powinni zwrócić również rodzice podróżujący z dziećmi, które są typami niejadków.